Mengenai Kami

Pusat PengurusanPersekitaran, Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (CMeOSH) UMK ditubuhkan sebagai pusat kecemerlangan dalam pengurusan keselamatan dan kesihatan pekerjaan. Sejak 2015 CMeOSH UMK mempunyai lonjakan kuantum dalam mencapai kecemerlangan melalui Anugerah Kecemerlangan OSH Kebangsaan 2018 serta universiti dan agensi Kerajaan Malaysia pertama yang diperakui dengan ISO 45001:2018 OHSMS. Sebagai pusat yang memenangi anugerah dan diperakui ISO, CMeOSH UMK komited untuk menyediakan perundingan dan perkhidmatan meliputi pengurusan dan pensijilan KKP, pemantauan Kebersihan Industri, latihan KKP dan perkhidmatan lain untuk industri dan komuniti untuk mewujudkan tempat kerja yang selamat dan sihat untuk semua. Sehingga kini CMeOSH UMK secara konsisten memperkasakan pelbagai sekolah, universiti dan industri seperti NIOSH Malaysia, DOSH Malaysia, TNB Berhad, Scania (M) Sdn Bhd, Perdana Ekspress (Tiara Persona Sdn Bhd), Westar Aviation Sdn Bhd dan banyak lagi dalam melaksanakan dan mematuhi keperluan OSH di organisasi mereka.

Visi

Menerajui kecemerlangan pengurusan persekitaran keselamatan dan kesihatan pekerjaan

Misi

Memastikan pematuhan perundangan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (Akta 514), Akta Kilang dan Jentera 1967 (Akta 139) dan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta127) melalui Sistem Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan ISO 45001:2018

Objektif

1. Melaksanakan dan mengemaskini Sistem Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (ISO 45001:2018)
  2. Memenuhi keperluan perundangan Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 (Akta 514), Akta Kilang dan Jentera 1967 (Akta 139) dan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta127)
  3. Melaksanakan tugas-tugas sebagai urusetia Jawatankuasa Persekitaran, Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JPKKP) Pekerjaan selain dari pemantauan dan pemeriksaan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja secara berkala
  4. Memberikan latihan kesedaran aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan kepada warga Universiti Malaysia Kelantan
  5. Membudayakan keselamatan dan kesihatan pekerjaan kepada warga Universiti Malaysia Kelantan dan pihak luar.